معماری به مفهوم اصیل آن با وظیفه دشوار ساختن چیزی که از قبل وجود ندارد، درگیر است. به بیان بهتر معماری نوعی آفرینش محسوب میشود که به هیچ عنوان تقلید را نمیپذیرد. آفرینش چشمه جوشان هنرهاست و آثار بزرگ هنری در پرتو نور آفرینشگری خالقان خود پا به عرصه وجود نهادهاند. بواسطه آفرینش است که اثری بدیع و جدید در حوزه هنر و معماری زاده میشود و موجبات ارتقای وضع موجود را فراهم میآورد.
هر عمل تازهای در ساختن چیزی در مقوله آفرینش قرار میگیرد، خواه محصول آن زیبا باشد یا نازیبا. آفرینندگی در هنر و معماری بر نوعی از فعالیت اشاره دارد که به منظور ایجاد یک طرح جهت پیدا میکند. اما واضح است که این فعالیت به تنهایی طرح محسوب نمیشود، زیرا طراحی متضمن ابتکار میباشد و بدون ابتکار طراحی غیر ممکن است. در کنار سایر عوامل مؤثر بر شکلگیری معماری، نمیتوان نقش ابداع و خلاقیت هنرمند را در شکل دادن به هرگونه اثر هنری و از جمله آثار معماری نادیده گرفت، زیرا نیروی هنرورانه ذهن آدمی نیرویی زاینده است و همین زایش و خلاقیت وجودی آدمی است که تاریخ هنر را شکل داده است. آفرینش هنری نیز در مرحله نهایی توسط هنرمند تحقق مییابد و اوست که بازتاب و تأثیر عوامل گوناگون را در معماری به نمایش میگذارد.
امروزه پیشرفت معماری نیازمنده ایده هایی نو و یافتن افکاری برای دست یابی و تشریح این ایده هاست. به همین دلیل است که در اکثر طراحی ها ایده ها بصورت ذهنی شروع می شود و سپس به طرح تفکیک شده معماری می رسد.
ایده محصول تفکرات، تجربیات و حتی خاطراتی که در ذهن یک معمار نقش بسته می باشد و در ارتباط مستقیم با محیط پیرامون معمار است. داده هایی که از محیط پیرامون معمار توسط حواس کسب میشوند و به ذهن میرسند، نقش بسیار مهمی در پیدایش ایده ایفا میکنند.
همانطور که از سخنان معماران مشهود است هنوز اتفاق نظر کاملی از این بحث شکل نگرفته است:
بنا به گفته دکتر حامد کامل نیا (استادیار دانشگاه فردوسی مشهد): (کانسپت در حوزه معماری در جایگاه های مختلفی به کار گرفته می شود. گاه کانسپت معادل ایده یا ایده های کلی به کار می رود و یا معادل حجم های ابتدایی و ماکت های اتودی در فرایند طراحی می دانند).
همانقدر که در معماری، داشتن ایده مهم است، گذر از مرحله ی ایده به فرم نیز اهمیت دارد. این مسئله در آغاز طراحی که مسئله ی تبدیل ایدههای اصلی و محور پروژه به ساختاری دارای شکل، مطرح است بسیار حساس و تعیین کننده است . طرح های مکمل بعدی که تا مرحله ی تعیین جزئیات فنی و تزئینی بنا، رفته بکار رفته شکل میگیرند، این امکان را میدهد که از تجربه ی شکل های حاصل شده یا از تجربیات قبلی طراحی سود ببرند .
تبدیل ایده به فرم، دانش و مهارت طراح را میطلبد منظور از دانش، اطلاعات طراح از تکنیکهای خلاقیت، تکنیکهای ترکیب و مقولههایی از این قبیل است که هر فردی میتواند از طریق مطالعه بیاموزد. مسئله ی مهارت، پیچیدهتر است و به تربیت ذوق و سلیقه و کسب تدریجی توانایی در بکارگیری فرم ها مربوط میشود.
مثلا می گن فلان طرح کانسپت خوبی داره اما کیفیتش پایینه. یعنی طراحش ایده خوبی تو سرش بوده اما مثلا چون دست خیلی قوی نداشته و یا به نرم افزار مسلط نبوده کارش بی کیفیت از آب در اومده.
به همین علت جان لاک میگوید: ایده از عملیات ذهن بر محسوسات پدید میآید. تمام پدیدههایی که در این جهان وجود دارند، از قبیل یک ساختمان، یک فرم طبیعی، یا حتی یک داستان و یک شعر میتوانند به کاتالیزورهایی برای پرورش ایده در ذهن تبدیل شوند. منابع ایده همه جا در میان اشیاء روزمره زندگی، در طبیعت، درعلوم مختلف، در معماریهای تاریخی و خصوصاً در برنامه و محیط سایت وجود دارند. اما یک ذهن خلاق و کنجکاو نسبت به اطلاعات موجود در محیط پیرامون است که میتواند ایدههای خلاقانهای را ابداع کند. از این رو جمعآوری اطلاعات که در معماری به میزان قابل توجهی بصری هستند و اغلب از مشاهده شرایط محیطی پروژه بدست میآیند، نقش مهمی در شکلگیری ایدههای معمارانه دارد.
تبدیل ایده به فرم در طراحی معماری یک مرحله ی خاص و محدود از زمینههای پژوهشی و تجربی است که بسیار وسیعتر و مهمتر از یک پروژه (با تمامی مسایل آن ) است. هر نوع قاعده ی طراحی درونی یک پروژه، که از ویژگیهای موضوع طراحی استخراج میشود، هر چقدر مفید و جذاب باشد، نمیتواند با نگرش کلی طراح، نسبت به معماری و مسایل آن تفاوت اساسی داشته باشد و به همین دلیل قالبها و قواعد فرمال خاص یک پروژه، باید همواره به صورت انتقادی و انعطاف پذیر دیده شوند. در غیر این صورت یک جزء، یعنی مسایل مربوط به یک پروژه ی خاص، ممکن است به کل، یعنی اهداف و مسایل اصلی پروژه ی معماری، خدشه وارد کند .
بهتر است زیباییشناسی پروژه برای خود معمار هم غافلگیر کننده باشد. در واقع باید فرم به دست آمده از یک ایده، محصول پروسه (مطالعات) تبدیل ایده به فرم باشد، نه اینکه از ابتدا در ذهن معمار وجود داشته باشد.حداقل در مورد پروژههای پیشرو چنین است که زیبایی شناسی آنها در اثر روند مطالعه ی گفته شده به دست میآید و لزوما" با معیارهای زیباشناسی پذیرفته شده ی موجود هم خوانی ندارد. ایده باید بتواند پروژه را سازمان دهی کند. پروژه باید از کل به جز شکل بگیرد و ایده در تمامی مراحل شکلگیری آن بر روند کار تاثیر بگذارد. بعد از شکل گرفتن ایده، باید استراتژی متناسب با آن را برای پیشبرد طرح انتخاب کرد و در نهایت فرم یک مساله است که فارغ از هرگونه سلیقهای باید به آن پرداخت
آموزش اسکیس طراحی شهری کارشناسی ارشد توسط رتبه های برتر کنکور کارشناسی ارشد رشته طراحی شهری دانشگاه های سراسری و آزاد
نوع کلاس ها: کلاس ها به صورت خصوصی و نیمه خصوصی می باشد.
تعداد جلسات : 10 جلسه 3 ساعته (در صورت کافی نبودن اضافه می گردد.)
محل برگزاری کلاس ها : در محل آتلیه می باشد.
آموزش ها شامل:
1- شیت بندی
2- تجزیه و تحلیل اطلاعات
3- نحوه استفاده از راهبرها و سیاست ها در طرح نهایی
4- مدیریت زمان
5- راندو
در پایین چند نمونه از اسکیس های برتر سال های گذشته را که توسط این مجموعه آموزش داده شده است را ( البته با کیفیت پایین ) می توانید مشاهده بفرمایید.
توضیح: فرمت مطابق فرمت کنکور کارشناسی ارشد طراحی شهری سال 1388 در قطع A3 و سیاه سفید می باشد.
زهرا فسایی : 09367890437
۱-شمشاد
نام علمی : Buxus sempervirens
زمان هرس: بهار، پاییز
۲- جوالدوزک
نام علمی : Catalpa speciosa
زمان هرس: آخر تابستان،زمستان
۳- سدر
نام علمی : Cedrus
زمان هرس:تابستان
۴- ارغوان
نام علمی : Cercis
زمان هرس:زمستان
نحوه هرس: هرس این درخت بسته به نوع فرم آن می تواند بدون هرس و تنها با قطع اجباری شاخه های خشک به صورت گلدانی و باز باشد و یا با هرس شاخه زنی می توان تاج آن را انبوه و کروی ساخت.
۵- افرا
نام علمی : Acer
زمان هرس:زمستان
(به ادامه مطلب بروید)
۶- عرعر
نام علمی : Aillanthus
زمان هرس: زمستان،تابستان
۷- ابریشم
نام علمی : Albizzia
زمان هرس: بهار
۸- زرشک
نام علمی : Berberis
زمان هرس:زمستان،تابستان
۹- دم موشی
نام علمی : Buddleia davidii
زمان هرس:اواخر زمستان
نحوه هرس: یا شاخه اصلی را در زمستان از قسمت های داخلی حذف نمود(هرس نسبتا شدید)تا گیاه تحریک به رشد دوباره گردد.
۱۰- به ژاپنی
نام علمی : Chaenomeles
زمان هرس:تابستان،زمستان
۱۱- شبه سرو
نام علمی : Chamaecyparis lawsoniana
زمان هرس:تابستان
۱۲- گل یخ
نام علمی : Chimonanthus praecox
زمان هرس:بهار ، تابستان
۱۳- درخت پر
نام علمی : Cotinus coggyria
زمان هرس:تابستان
۱۴- شیر خشت
نام علمی : Cotoneaster
زمان هرس:بهار،تابستان،زمستان
۱۵- سرو
نام علمی : Cupressus
زمان هرس:بهار و تابستان
۱۶- گل طاووسی
نام علمی : Cytisus
زمان هرس:بهار
۱۷- یاس زرد
نام علمی : Forsythia
زمان هرس:بهار
۱۸- زبان گنجشک
نام علمی : Franinus
زمان هرس:زمستان
۱۹- لیلکی
نام علمی : Gleditsia
زمان هرس:زمستان
۲۰- ختمی درختی
نام علمی : Hibiscus syriacus
زمان هرس:بهار،تایستان و پاییز
۲۱- یاسمن
نام علمی : Jasminum officinal
زمان هرس:بهار ،تابستان
نحوه هرس: در بهار و تابستان بر حسب زمان گلدهی باید بعد از اتمام دوره گلدهی نسبت به حذف شاخه های ضعیف اقدام نمود و شاخه های خیلی بلند را تا نیمه کوتاه نمود.
۲۲- سرو کوهی
نام علمی : Juniperus
زمان هرس:بهار ،تابستان
۲۳- برگ نو
نام علمی : Ligustrum
زمان هرس:زمستان ،بهار،تابستان
۲۴ – ماگنولیا
نام علمی : Magnolia
زمان هرس:تابستان
نحوه هرس: بهتر است تا جای ممکن به دلیل التیام زخمهای حاصل از هرس و کندی رشد درخت هرس نشوند ولی در صورت لزوم می توان نسبت به خذف شاخه های نابجا و یا شکسته اقدام کرد.
۲۵- زیتون تلخ
نام علمی : Melia
زمان هرس:تابستان
۲۶- توت
نام علمی : Morus spp
زمان هرس:زمستان ،تابستان
۲۷- خرزهره
نام علمی : Nerium oleander
زمان هرس:تابستان
۲۸- نرگس درختی
نام علمی : Philadelphus
زمان هرس:بهار،تابستان،پاییز
نحوه هرس: این درختچه معمولا نیازی به هرس چندانی ندارد و تنها باید هر سه یا چهار سال یکبار در اوائل بهار یا پاییز تعدادی از ساقه های خیلی مسن را از قاعده قطع کنیم.همچنین هرس پنسمان یا چیدن نوک شاخه های تازه روئیده در تابستان باعث جلوگیری از حجیم شدن تاج شده و آنرا متراکم تر می سازد.
۲۹- نوئل
نام علمی : Picea
زمان هرس:بهار ،تابستان
۳۰-کاج
نام علمی : Pinus spp
زمان هرس:بهار
۳۱- چنار
نام علمی : Platamus spp
زمان هرس:تابستان ،زمستان
۳۲- صنوبر
نام علمی : Populus spp
زمان هرس:تابستان
۳۳- پیراکانتا
نام علمی : Pyracantha spp
زمان هرس:تابستان ،آخر زمستان
۳۴- بلوط
نام علمی : Quercus spp
زمان هرس:تابستان،زمستان
۳۵- سماق
نام علمی : Rhus
زمان هرس:زمستان
۳۶- اقاقیا
نام علمی : Robinia
زمان هرس:تابستان،زمستان
۳۷- بید
نام علمی : Salix spp
زمان هرس:زمستان،تابستان
۳۸- اسپیره
نام علمی : Spirea
زمان هرس:بهار
۳۹- سرو خمره ای
نام علمی : Thuja
زمان هرس:بهار،تابستان،پاییز
۴۰- نارون
نام علمی : Ulmus spp
زمان هرس:اواخر تابستان ،زمستان
۴۱- بداغ
نام علمی : Viburnum spp
زمان هرس:بهار،اواسط تابستان
۴۲- مروارید درختی
نام علمی : Symphoricarpus
زمان هرس:اوائل بهار
۴۳- گز
نام علمی : Tamarix spp
زمان هرس:بهار ،تابستان
۴۴- سرخدار
نام علمی : Taxus spp
زمان هرس:اواخر بهار،تابستان
انواع چمن به صورت بومی در ایران می روید مثلا نوع Poa که به صورت وسیعی گونه های اصلاح شده آن از خارج وارد می شود و در ایران کشت می گردد . به صورت بومی در اطراف رودخانه ها و جویبارها رشد و نمو طبیعی می کند.چمن در طراحی پارکها و تفرج گاهها همچنین پوشش دادن زمینهای فوتبال و گلف نقش مهمی را ایفا می کند که به محض از بین رفتن یا لکه لکه شدن آن نقص مهمی در محیط مشاهده می شود. مشکلات آب و هوایی و خصوصا کمبود آب یکی از مهمترین مسائلی است که در این زمینه مورد توجه مهندسین باغبانی قرار گرفته است.تولید چمن همواره با مشکلات و موانع بسیاری مواجه بوده که در اکثر اشتباهات و غفلتهای صورت گرفته در طول ازدیاد این گیاه به وجود می آید.
مزاحمت علفهای هرز سمج، بیماریها، عدم تحمل تنش های به وجود آمده و… که ممکن است به علت موقعیت مکانی خاصی که کشت در آن صورت می گیرد یا کاشت نادرست و روش های نادرست به کار رفته بعد از کاشت باشد.درجه بندی چمن هایی که تازه تولید می شوند تحت تاثیر روش هایی که در طول تکثیر این گیاه به کار گرفته می شود قرار دارد. در این مبحث تنها به معرفی چند گونه از گراس هایی که به عنوان چمن استفاده می شوند پرداخته و بعد تکثیر این گیاه را که شامل مراحل مختلفی از قبیل تهیه و تدارک مکان مناسب، انتخاب نوع چمن، روش کاشت، کاشت بذر و مراقبت های بعد از کاشت است توضیح داده می شود.
۲- معرفی گراس های چمنی :
دو دسته اصلی گراس ها، گراس های فصل گرم و گراس های فصل سرد است. گراس های فصل سرد مقاوم در مقابل سردی زمستان اند اما اغلب گونه های آنها در تابستان های گرم ضعیف شده و از بین می روند. اینها بیشتر در عرض های شمالی استفاده می شوند. گراس های فصل گرم در طول دوره گرما رشد کرده و با سرد شدن هوا به خواب می روند و در اثر سرما به رنگ قهوه ای در می آیند. یک مانع اصلی بر سر راه کاشت گراس های فصل گرم حالت خواب و رکود آنها در دوره سرما و قهوه ای شدن آنهاست که برای ما مطلوب نیست.چمن های سردسیری را در شهریور و مهر و چمن های فصل گرم را در اردیبهشت و خرداد کشت می کنند.
1-2- چمن های فصل سرد:
۱-۱-۲- Greeping Bent grass
2-1-2- Kentucky Bluegrass
3-1-2- Rough –stalk Bluegrass
4-1-2- Chewing Fescue
5-1-2- Creeping Red Fescue
6-1-2- Hard Fescue
7-1-2- Annual Ryegras
8-1-2- Perennial Ryegrass
9-1-2- Clonial Bentgrass
2- 2چمن های فصل گرم :
۱-۲-۲- Bahia grass
2-2-2- Common Bermuda grass
۳-۲-۲- Hybrid Bermuda grass
4-2-2- St.Augustine grass
5-2-2- Zoysia grass
(به ادامه مطلب بروید)
3- آماده کردن محل کاشت :
قبل از کاشت چمن باید اقدامات لازم جهت آماده سازی محل صورت گیرد تا از بروز مشکلات بالقوه زمین در حین کاشت جلوگیری شود. به عنوان مثال مدفون شدن خاک های سطحی طی عمل حفاری و جانشین شدن آنها به وسیله خاک های نامرغوب با ظرفیت تهویه محدود و حاصلخیزی کم و یا آثار و بقایای مدفون شده در زیر خاک مانع از رشد موفق چمن می شود.
آماده کردن زمین برای کاشت وتکثیر چمن شامل مراحل زیر است:
۱-۳ تسطیح زمین
۲-۳ کنترل علف های هرز قبل از کاشت
۳-۳ عملیات زراعی
۴-۳ درجه بندی و هموار کردن خاک Ceraiding
این عمل به دو دسته تقسیم می شود : ۲٫Fine Grading 1.Rough Grading
5-3 تغییر و تبدیل (اصلاح خاک)
۶-۳ نصب سیستم های زهکشی و آبیاری
۷-۳ کوددهی و آهک زنی
۴- انتخاب چمن:
یکی از مهمترین اقدامات انجام شده در پرورش چمن گزینش چمن برای کاشت است. دوام و کیفیت چمن، مقاومت در برابر علف های هرز آفات و بیماری ها به دانستن مشخصات خاص ژنتیکی چمن بر می گردد.
با آغاز تحقیقات رسمی در دهه ۱۹۲۰ برای یافتن بهترین رقم بنت گراس اکوتیبهای سازگار یافته انتخاب شد و برخی از آنها برای استفاده های تجارتی وفق داده شدند.
کشف و پراکنش Merion Kentucky bluegrass یک تاثیر جدی در طول دهه های ۱۹۵۰ تا ۱۹۶۰ برروی پرورش چمن داشته است. این رقم پایداری بالایی نسبت به بادزدگی به عنوان یکی از جدی ترین بیماریها خود در طول دوره سرما نشان داده است. همچنین نسبت به سوختگی برگها مقاومت خوبی نشان داده و در چمن زنی قابلیت انحنای خوبی دارد.
در سالهای اخیر رقم های مقاوم به سوختگی ایجاد شده اند که پایداری خوبی به دیگر بیماریها، سایه، چمن زنی شدید، ترافیک و دیگر مشکلات دارند.
رقمهای ممتاز رایگراس چندساله، بنت گراس خزنده، برموراگراس، زوی سیاگراس و سنت آگوستین وجود دارند
۵- بذر:
۱-۵ –کیفیت بذر و طبقه بندی آن
فاکتورهای اصلی موثر در کیفیت بذر، خلوص بذر و قوه نامیه آن است.
درجه خلوص ، درصد بذر خالص یک گونه شناخته شده یا یک رقم موجود در یک توده مشخص از بذر است. این مقدار بر حسب درصد بیان شده و درصد باقی مانده ترکیبی از مواد بیجان و فاقد نیروی جنبشی (کاه و بوشال و سبوس و گردوخاک)بذر علفهای هرز و بذر دیگر گیاهان زراعی است.
قوه نامیه بذر درصدی از بذر است که تحت شرایط آزمایشگاهی جوانه خواهد زد
۶- مواد رویشی مورد استفاده برای تکثیر:
مواد کاشت رویشی شامل بخش هایی از کلوخ های چمنی و پاجوش های منفرد بخش های گیاهی( به استثنای بذرها ) است که دارای ظرفیت تولیدمثل کافی برای تولید چمن می باشند.اینها به جای بذر برای ازدیاد آن دسته ازچمن هایی که به طور ژنتیکی بذر زنده تولید نمی کنند یا در جاهایی که نیاز به ایجاد سریع چمن می باشد به کار می رود.یک روش معمولی ازدیاد، کشت نواری Sodding))است که برای تمامی چمن ها به کار می رود. روش های دیگر رویشی شامل Plugging (کشت Play )، کشت پاجوش (Sprigging) و کشت استولون (Stolonizing) می باشد
۷- روش های کاشت عوامل تکثیر :
دو روش اصلی جهت ازدیاد چمن ها ،کاشت بذر و کاشت اجزا رویشی گیاه است. انتخاب یک روش خاص تکثیر به قیمت ، ضرورتهای زمانی ، فراهم بودن اجزا کاشت خالص از نظر ژنتیکی و مشخصات رشد گراسهای چمنی بستگی دارد.
کاشت بذر اغلب دارای کمترین هزینه و زحمت است اما اغلب کندترین روش در توسعه چمن است. در بین روش های کاشت رویشی چمن کشت نواری (Sodding ) بیشترین هزینه و سریعترین نتیجه را دارد. با برخی گونه ها مثل بنت گراس خزنده بسیاری از این روشها را می توان با موفقیت به کار گرفت ولی برخی روشهای ازدیاد در مورد برخی گونه ها عملی نیست مثلا ممکن است بذرها خلوص ژنتیکی یا قوه نامیه نداشته باشند یا توانایی کافی برای تولید چمن در فضای بین استولونها و باجوشها وجود نداشته باشد.
۸- مالچ ﭘﺎشی :
استفاده از مالچ برای کاهش فرسایش بستر بذر و مهیا کردن یک محیط مناسب برای جوانه زنی و توسعه گیاهچه ها موثر است و کاربرد آن در زمینهای سراشیب و جاهایی که میزان رطوبت تا حدی به بارشهای طبیعی وابسته است ،ضروری است.یک مالچ مفید چندین وظیفه دارد:
۱-تثبیت و پایداری خاک و بذر در مقابل فرسایش ناشی از باد و روان آبی سطحی
۲- کاهش نوسانات دما در سطح خاک و در نتیجه حفاظت از جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه ها از صدمات ناشی از تغییرات دما
۳-کاهش تبخیر رطوبت موجود از سطح خاک
۴-پراکنده کردن انرژی حاصل از قطرات آب پایین آمد ناشی از بارندگی یا آبیاری برای کاهش میزان سله بستن خاک
انتخاب یک ماده خاص به عنوان مالچ به نیازهای خاص هر منطقه و قیمت مواد محلی موجود بستگی دارد.
مواد قابل استفاده برای مالچ به دو دسته مواد طبیعی و مواد مصنوعی تقسیم می شوند.
مواد طبیعی شامل کاه و کلش، علفهای خشک، بقایای گیاهی خشک مثل تفاله چغندر قند، تفاله نیشکر، پوسته بادام زمینی ،پوسته دانه کاکائو، چوب ذرت له شده، ضایعات لوبیا و باقلا.
مواد مصنوعی که به عنوان مالچ استفاده می شوند شامل فیلامنتهی فایبر گلاس، پوشش های پلی اتیلنی شفاف و امولسیون پلیمرهای الاسترومتیک می باشند.
۹- آبیاری چمن:
از نکات مهم در آبیاری چمن ها این است که چمن ها نیاز به آبیاری روزانه ندارند.
با توجه به اینکه ازت نقش مهمی در رشد و نمو چمن ایفا می کند آبیاری روزانه سبب متراکم شدن چمن ، هدر رفتن آب و به دنبال آن آبشویی مقدار زیادی از ازت می شود. همچنین آبیاری روزانه سبب افزایش تراکم علفهای هرز می شود. چمن های که با فواصل آبیاری بیشتری آبیاری می شوند ریشه ها نسبت به چمن هایی که روزانه آبیاری می شوند عمیق تر است و میزان سوختگی و خشک شدن آنها نیز کمتر است.
نویسنده : مهندس محسن فرزانه
تراریوم در لغت به معنی باغ شیشه ای است که اولین بار توسط یک پزشک جراح انگلسی بنامNatanail Ward در سال ۱۸۲۹ ایجادشد . البته این کارکاملاً اتفاقی بود و طی یک تجربه ای که هیچ ربطی به باغبانی نداشت دکتر وارد آن را کشف کرد .
در واقع او می خواست پرورش دادن و تغییر و تحول پیله ای پروانه را امتحان نمایداما متوجه شد که آلودگی هوای حاصل از کارخانه های لندن که نزدیک منزلش بود مانع از رشد آنها می شود در طی دوره مشابهی دکتر وارد چرخه زندگی پروانه ها را در شرایط طبیعی مورد بررسی قرار داد به این شکل که او شفیره پروانه ای را در یک ظرف مربای قرار داد و سپس مقداری خاک درون آن ریخت بعداز چند هفته دکتر وارد یک گیاه درون آن مشاهده کرد و این گیاه از بذری که درون خاک حاصل شده بود او فهمید وقتی گیاه رطوبت را از طریق سطح برگهایش از دست می دهد.
بقیه در ادامه مطلب
رطوبت روی دیواره شیشه تجمع می یابد و شکل آب در آمده و مجدداً به کف ظرف برمی گردد این چرخه پایدار باران Rain Cycleدرون ظرف ، یکسری شرایط ایده ال برای رشد کامل و سالم گیاه فراهم می کند. دکتر وارد فهمید که این پدیده امری ضروری برای بازگشت مقداری از آب به گیاه برای جلوگیری از خشک شدن آن است و بعد از گذشت چند هفته گیاه بدون هچگونه مراقبتی به رشد خود ادامه داد وی نیز دو باغ شیشه ای (تراریوم) کوچک تهیه کرد که در آن سرخس و نوعی گیاه از خانواده غلات کاشته بود و آنها را با کشتی به سیدنی استرالیا فرستاد و در طول سفر که به مدت هشت ماه به طول انجامید و علیرغم تغییرات فاحش درجه حرارت در طول سفر گیاهان به خوبی رشد کردند و صحیح و سالم به استرالیا رسیدند و مجدداً در شرایط مشابهی آنها را به لندن باز گرداند و بیش از یکصد و پنجاه سال پیش این ظروف برای رشد و جابجایی گیاهان مورد استفاده قرار می گرفتند و امروزه نیز خیلی از خزانه داران ، باغبانها ، گیاه بازان از این ظروف برای کشت گیاهان استفاده می کنند و بیشتر جنبه تزئینی دارد.
انواع مدل های تراریوم:
مدل آمازون
مدل کلاسیک
مدل استوایی
مدل آمازون : مدل آمازون در واقع یک پالوداریوم میباشد یعنی تلفیقی از تراریوم و آکواریوم. زیبایی این مدل نسبت به مدل های دیگر به خاطر ترکیب شدن آکواریوم با تراریوم دو چندان شده و منظره ای شبیه به مناطق جنگلی آمازون را بوجود آورده است. در قست آکواریوم آن لزوما نباید از ماهی استفاده کرد بلکه میتوان از گیاهان آبزی و انواع دوزیستان بهره برد.
این مدل دارای طرفداران زیادیست چون تعداد علاقه مندان به آکواریوم بسیار است و هنگامی که این دو با یکدیگر تلفیق شوند بهشتی کوچک برای علاقه مندان به طبیعت بوجود خواهد آمد.
کوچکترین اندازه جهت ساخت این مدل مانند مدل استوایی میباشد یعنی طول ۸۰ عمق ۴۰ و ارتفاع ۹۰ سانتیمتر ( توجه داشته باشید که هرقدر عمق کار بیشتر باشد زیبایی آن نیز بیشتر میشود). در مدل آمازون عموما بین ۴۰ تا ۵۰ سانتیمتر فضا جهت آکواریوم در نظر گرفته میشود و ما بقی جهت تراریوم و فضای خارج از آب. از این مدل میتوانید در همه قسمت های منازل ادارات هتل ها روستورانها به عنوان کاری شیک و کم دردسر استفاده کنید.
مزایا :
- قابل اجرا در اندازه کوچک بزرگ و خیلی بزرگ تا ابعاد ۳۰ و ۴۰ مترمربع
- امکان نصب آبنما و بخار سرد
- دارای تنوع گیاهی زیاد بسته به ابعاد کار
- به دلیل کاشت گیاهان در دیواره عمودی دارای تنوع زیاد در طراحی میباشد.
- امکان نگاه داری از انواع دوزیستان و ماهی ها
نگاهداری :
نگاهداری از این مدل بسیار ساده تر از مدل های دیگر است به این دلیل که به خاطر تبخیر آب آکواریوم، فضا همیشه مرطوب تر از مدل های دیگر است و نیازی به اسپری کردن آب نیست فقط در صورت داشتن زمان کافیست روزانه ۴ تا ۵ دقیقه درب آن را برای تعویض هوای داخل آن باز کنید.
مدل کلاسیک : تراریوم مدل کلاسیک ساده ترین و در عین سادگی با جلوه و جذابیت خود چشم هر بیننده ای را مینوازد. این مدل طوری طراحی شده که تقریبا در هر مکانی قابل اجرا میباشد مدل کلاسیک داری ارتفاعی کوتاه میباشد که این باعث امکان نصب آن در مکان های مختلف میشود. کمترین ابعاد برای ساخت این مدل طول ۸۰ عرض یا عمق ۴۰ و ارتفاع ۶۰ سانتیمتر میباشد.
در این مدل گیاهان و تزینات فقط در کف باکس شیشه ای کار میشوند به همین خاطر بلندترین ارتفاع در این مدل ۸۰ سانتیمتر میباشد که در عکس به خوبی مشخص شده است. در مدل کلاسیک بسته یه اندازه کار معمولا در کنار گیاهان از چوب به صورت تنه و سنگ استفاده میشود.
این مدل را میتوان به عنوان دیوار جدا کننده به صورتی که از دو طرف دارای دید باشد و یا کنار دیوار، بر روی اپن آشپزخانه، فضای خالی در داخل دیوار که ارتفاع کمی دارد ویا برروی پایه اجرا کرد. زمان اجرا و هزینه ساخت آن نسبت به مدل های کمتر بوده و سریع تر ساخته میشود.
مزایا :
- هزینه کمتر نصبت به مدل های دیگر
- امکان نصب در هر مکان خصوصا مکانهایی با ارتفاع و عمق کم
- امکان ایجاد تغییر در گیاهان و تزیینات داخلی بعد از طراحی وساخت
- زمان ساخت نسبتا کوتاه
- به علت ارتفاع کم نیاز به رسیدگی خاص مانند اسپری کردن روزانه و یا هفتگی آب را ندارد و زمان آبیاری أن طولانی میباشد.
معایب :
- امکان نصب آبنما ندارد
- گیاهانی که در این مدل کاشته میشوند معمولا کوتاه بوده و نصبت به مدل های دیگر تنوع کمتری دارد (تنوع گیاهان در این مدل حدودا ۲۰ تا ۳۰ گونه میباشد)
مدل استوایی: تراریوم مدل استوایی همانطور که از نامش پیداست تداعی کننده نمایی از جنگلهای استوایی برای ماست. مدل استوایی پرطرفدارترین مدل دربین تراریوم های شرکت ویواریا میباشد و علت آن را میتوان در تطبیق پذیزی بالا، زیبایی و قابلیت ساخت و طراحی متنوع آن جستجو کرد.
کوچکترین اندازه جهت ساخت این مدل دارای ابعادی به طول ۸۰ عمق ۴۰ و ارتفاع۹۰ سانتیمتر میباشد.
در این مدل علاوه بر کف باکس شیشه ای در دیواره پشتی آن نیز گل و گیاه کاشته میشود به صورتی که دیواره پشت با مواد مخصوص به شکل صخره ساخته میشود و با گیاهان و انواع شاخه ها تزیین میشود. از این مدل میتوان به صورت جدا کننده کامل دو محیط به صورت نمای یک طرفه و دو طرفه استفاده کرد. این مدل قابل نصب در همه مکان ها خصوصا داخل دیوارها با ارتفاع بلند و کوتاه میباشد. همچنین از این مدل میتوان بر روی پایه کنار دیوار در لابی منازل، ادارات، هتل ها و رستوران ها استفاده کرد. تنوع گیاهان در آن زیاد و امکان نصب آبنما را نیز وجود دارد.
مزایا :
- قابلیت اجرا در اندازه کوچک بزرگ و خیلی بزرگ تا ابعاد ۳۰ و ۴۰ مترمربع
- امکان نصب آبنما و بخار سرد را دارد.
- دارای تنوع گیاهی زیاد بسته به ابعاد کار
- به دلیل کاشت گیاهان در دیواره عمودی دارای تنوع زیاد در طراحی میباشد.
- امکان نگاه داری از انواع خزندگان را دارا میباشد
نگاهداری :
اسپری کردن آب به صورت روزانه یا هفتگی که این کار فقط جهت رشد سریع تر و شادابی دوچندان گیاهان شما انجام میشود اما انجام ندادن آن نیز باعث مشکل در گیاهان نخواهد شد و فقط روند رشد کندتر میشود. اگر امکان این را دارید که روزانه ۳ تا ۴ دقیقه دربهای تراریوم را باز کرده و هوای تازه وارد آن کنید سلامتی گیاهان شما چند برابر میشود اما این کار را زمانی انجام دهید که حداقل هفته ای یک تا دو بار گیاهان را اسپری آب میکنید. در غیر این صورت نیازی به این کار نیست (توجه داشته باشید که کلا تراریوم طوری طراحی شده که کمترین نیاز به رسیدگی را داشته باشد و مواردی که ذکر میشود لازم الاجرا نمیباشد و فقط جهت شادابی و تراوت بیشتر گیاهان شماست)
نحوه ساخت تراریوم:
اندازۀ ظرفها باید طوری انتخاب شوند که بزرگی آن برای احاطۀ ۲ یا چند گیاه کافی باشد. مثل تنگ ماهی، ظرف شیشه ای شکلات، آکواریوم، ظرفهای شیشه ای مربا یا بطری بزرگ.
برای افراد مبتدی، پیشنهاد می شود که یک ظرف بزرگ و در باز مانند آکواریوم انتخاب شود. کارکردن داخل آن بسیار آسان است و با کسب تجربه شا می توانید از چوبهای بلند و یا بیلچه برای کاشتن گیاهان در ظروفی که دهانه آن کوچک است استفاه کنید.
هر ظرف تمیز می تواند برای ساختن تراریوم استفاده شود. نیاز اصلی این است که مانع دخول آب شود. چیزهائی را انتخاب کنید که به اندازه کافی برای جا دادن گیاهان بزگ باشند و سرپوش آن طوری باشد که مانع خروج رطوبت گردد. کوزه، بطری، آکواریوم ظرفهائی هستند که بطور معمول مورد استفاده قرار میگیرند. طراحی های دیگر مانند بلوکهای شیشه ای می توانند به دکور منزل زیبائی ببخشند.
ظرف باید شفاف باشد، زیرا ظروف رنگی و یا کرد نور را کاهش می دهند و در رشد گیاه دخالت می کنند.
ظروف می توانند باز یا بسته باشند . گیاهان در ظروف بسته باید رطوبت بالا را بتوانند تحمل کنند. ظروف با درب بزرگ بدون پوشش ممکن است مورد استفاه قرار بگیر اما احتیاج دارد به آبیاری متناوب برای اینکه رطوبت را حفظ کنند. تراریوم های باز خشک هستند و کمتر دچار بیماریهای می گردند.
کاربرد مخازن و ظروف چهار گوش برای ساخت تراریوم
به دلیل شکل خاص ظروف چهار گوش ، کار کردن با آنها آسانتر بوده و در بین ظروف چهارگوش میتوان از آکواریوم به عنوان گزینه ای مناسب یاد کرد.
آکواریوم کهنه و نشت دار نیز میتواند در این خصوص به خوبی مورد استفاده قرار گیرد و درزهایش را با چسب آکواریوم ، ترمیم و بازسازی کرد.اگر در نظر داریم که آکواریومی برای کار طراحی یا سفارش دهیم بهتر است انواع باریک و بلندش را در نظر بگیریم تا بتوان به راحتی بر روی طاقچه پنجره اتاق قرار داده شود.
در صورتی که تمایل و توان ساخت را داشته باشید میتوانید خود با شیشه به ساخت اکواریوم مطلوبتان اقدام کنید .اگر امکان تهیه تلق ضخیم و شفاف وجود داشته باشد از شیشه بهتر است زیرا از شیشه سبکتر بوده و ظریف کاریهای بیشتری در آن میتوان به کار بست.
اگر مایل به داشتن مخازن و ویترین های قدیمی باشیم میتوانیم به عتیقه فروشیها سر زده و ظرف مناسب خود را انتخاب کنیم. در این جور مکانها ، ویترین های قدیمی در ابعاد و اشکال مختلفی دیده میشود ، انواعی که مستقیما روی زمین قرار داده میشوند ، پایه دار ، یا انواعی که به دیوار آویزان میشوند و انواعی که برای روی میز مناسب هستند.
چهارچوب این ویترینها از چوب بلوط ، گردو یا فلز ساخته شده که دیواره همه آنها از شیشه است و معمولا دری دارد که بوسیله لولا به حرکت در میاید.این ویترینها میتوانند باغهای شیشه ای زیبایی را ایجاد کنند خصوصا اگر روشنایی اتاقمان زیاد باشد.
کاشتن و نگهداری گیاه در بطریهای شیشه ای دهان گشاد جالب و در عین حال مشکل است. بهتر است وقتی کمی تجربه و مهارت در ایجاد تراریوم یافتیم به سراغ بطریها برای ایجاد تراریوم برویم .
کاشت گیاه در درون بطری به تکنیک و وسایل خاص خود نیازمند است و از اینرو اگر مایلیم از بطری برای ایجاد تراریوم بهره ببریم بهتر است حداقل بطری دهان گشادی را انتخاب کنیم که بتوانیم به راحتی دستمان را درونش فرو برده و در آن کار کنیم.
نکته مهم در کاشت گیاه در درون بطری این مطلب است که نوع گیاه و اندازه آن باید دقیقا مورد نظر و توجه قرار بگیرد. زیرا گیاه کاشته شده در درون بطری تقریبا از دسترس ما خارج بوده و امکان هرس و کوتاه کردنش وجود ندارد.
تراریوم با استفاده از بطری استوانه ای
برای کاشت گیاه در بطری باید اندازه نهایی گیاه پس از رشد کامل در نظر گرفته شود و متناسب با آن بطری مناسبی انتخاب و تهیه شود.
البته در بطریهایی که دهانه گشادی دارند امکان هرس گیاه وجود دارد و کاشت گیاهان هرس شدنی نظیر پودوکارپوس و گیاهان پاکوتاهی نظیر گلوکسینیا مانعی ندارد.
از نظر شکل بطری نیز انتخابهای متعددی در پیش رویمان قرار دارد. از تنگهای کریستالی گرفته تا شیشه های قدیمی مربا و نوشیدنیهای مختلف .
تراریوم با استفاده از بطری دراز
حتی نیازی نیست که کف بطریها مسطح باشد. بطریهایی که قسمت تحتانیشان مدور است برای آویز جالب است و بدیهی است که وسیله ای که برای اویز کردن انتخاب میشود باید توانایی نگهداری باغ شیشه ای یا تراریوم تازه ساخته و احیانا آبیاری شده را داشته باشد.
بطریهای دهانه تنگ را میتون بدون درپوش نگهداشت زیرا رطوبت زیادی از دست نمیدهند.
تراریوم با استفاده از بطری ‘گرد دهان تنگ
اگر مشاهده شد که گیاه در درون بطری طراوت خود را از دست میدهد میتوان دهانه بطری را با چوب پنبه مسدود کرد.
تعدادی از ویترینهای قدیمی درپوش ندارند و رطوبت موجود در ان بسیار سریعتر از دسترس خارج میشود. در این خصوص باید توجه داشت که از گیاهانی استفاده شود که به رطوبت کمتری احتیاج دارند مانند خانواده کاکتوسها، در غیر اینصورت برای حفظ رطوبت باید از درپوش مناسبی استفاده کرد.
قبل از کاشت ظرف را استرلیزه کنید. آنرا با آب گرم و صابون خوب شستشو دهید. اگر از ظرفهای تمیز شیشه ای تجاری استفاده می کنید اجازه دهید که درب ظرف چندین روز قبل از کاشت باز باشد.
ذغال چوب:
از ذغال چوب برای جذب بوی نامطبوع ظرف استفاده می گردد.
· پارچه پرده ای فایبر گلاس یا جوراب زنانه نایلونی:
این مواد برای جلوگیری از فرو نشستن خاک و از بین رفتن توانایی آن برای زهکشی استفاده می شوند.
· چوبهای بلند می توانند مفید باشند. طول مناسب بستگی دارد به ارتفاع ظرفی که برای تراریوم بکار می رود. آنها می توانند مورد استفاده قرار بگیرند برای حقر چاله هایی که برای کاشت گیاهان بکار می روند.
· ممکن است شما از قاشق بزرگ آشپزخانه در جابجایی خاک و مواد زهکشی و از چنگال برای شیار بازکردن استفاده کنید.
· اگر دهانه ظرف مورد استفاده ما خیلی کوچک باشد از یک قیف کاغذی یا فویل آلومینیومی برای ریختن خاک به داخل ظرف استفاه کنید.
· قیچی خانگی می تواند کمک کند برای حرس گیاهان قبل از اینکه کاشته شوند.
· یک اسپری آب پاش برای آب دادن به تراریوم می توند مورد استفاده قرار بگیرد.
طرز تهیه تراریوم:
مرحلۀ اول:
ظرف مورد نظر ار انتخاب کرده، آنرا تمیز و خشک می کنیم. یک لایه سنگریزه داخل ظرف می ریزیم. سعی می کنیم مقدار بیشتری از سنگریزه ها به یک سمت دیواره ظرف متمایل باشند. این کار به زهکشی بهتر کمک می کند.
زهکشی مناسب ضروری است رای اینکه مطمئن شویم که خاک بیش از حد اشباع نشود که باعث شود ریشه پوسیده شود و گیاه شما از بین برود. میزان مواد زهکشی بستگی به اندازه و شکل ظرف دارد. با توجه به اندازۀ ظرف شما می توانید که لایه ۱ اینچی از مواد را در ته ظرف پخش کنید، بطوریکه تمام ظرف را بپوشاند. (کوچکترین حالت) برای ظرفهای عمیق یا بزرگ حتی لایه ای تا ۳ اینچ نیز ممکن است مورد استفاه قرار بگیرد.
گاهی قبل از لایه سنگریزه، لایه نازکی از خزه در ته ظرف قرار می دهند.
مرحلۀ دوم:
برای جذب بوهای ناخوشایندی که موقع آبیاری ایجاد می شود لایه نازکی از ذغال روی لایه سنگریزه های می ریزیم.
مرحلۀ سوم:
قرار بودن یک لایه مواد غیر طبیعی روی زهکش لایه ای را ایجاد می کند که از فرو نشستن خاک و از بین رفتن توانایی آن برای زهکشی جلوگیری می کند. مواردی مثل پارچه های پرده ای فایبر گلاس، جورابهای زنانه نایلونی یا پرده دور انداختنی، موارد خوبی هستند. چون دارای خلل و فرج کافی برای عبور آب هستند که هم خاک و ذرات را نگه می دارند و هم زود فاسد نمی شوند.
گاهی از خزه اسفاگنوم نیز به این منظور استفاده می شود.
مرحلۀ چهارم:
به مقدار کافی خاکی تمیز و استرلیزه شده که تقریباً ۵/۱ تا ۴/۱ حجم ظرف را پر می کند، اضافه می کنیم. برای دادن جلوه بیشتر به تراریوم، خاک را بطور مسطح در ظرف نمی ریزیم، بلکه آنرا شیبدار و تپه مانند می ریزیم تا گیاهان در سطوح مختلف قرار گیرند. خاک را از پشت به سمت جلو شیبدار کنید. معمولاً اختلاف سطح بین خاک جلو خاک عقب ۱ تا ۲/۱ اینچ می باشد. اگر چه، اگر تراریوم دایره ای است، شما می توانید سطح صافی را برای کشت داشته باشید.
می توان از خاکهای گلدانی بسته بندی شده که استرلیزه هم هستند استفاده کرد یا اینکه از مخلوط خاک باغچه و پیت ماس محیط کشت را تهیه کرد.
خاک باید نرم، دارای زهکشی خوب و بدون کود باشد.
برای تراریوم نواحی گرمسیری با گیاهان شاخ و برگدار، یک قسمت خاک، یک قسمت پیت ماس و یک قسمت پرلیت استفاده کنید. اگر شما می خواهید یک باغ کاکتوس ایجاد کنید از خاک زبر که از یک قسمت خاک و یک قسمت شن تشکیل شده است استفاده کنید.
برای از بین بردن عوامل بیماری زا در خاک تهیه شده می توان به روش زیر عمل کرد:
ابتدا خاک را مرطوب کرده و در سینی بزرگ پهن کنید. سپس آنرا تحت دمای ۲۰۰ درجه فارنهایت به مدت ۲۰ دقیقه قرار دهید. هر ۵ دقیقه یکبار نیز خاک را به هم بزنید. به این ترتیب خاک استرلیزه خواهد شد.
خاک مورد استفاده تان را قبل از استفاده مورد آزمایش قرار دهید، به این صورت که آنرا با دست فشار دهید، اگر به راحتی فشرده شود مقداری پرلیت و وری کولات برای کمک به زهکشی به خاک اضافه کنید.
خاکی که به تراریوم اضافه می شود نسبتاً خشک باشد، در غیر اینصورت به دیواره ها می چسبد.
خیلی از اوقات خاک می تواند با طراوت شود به وسیله بریدن لایه بالایی خاک و اضافه کردن خاک تازه.
مرحله پنجم:
بعد از تهیه محیط کشت و قرار دادن در ظرف، نوبت به انتخاب و کاشت گیاهان می رسد.
دنبال گیاهانی باشد که رشد کم و برگهای کوچک داشته باشند. برای تهیه تراریوم،گیاهانی باید انتخاب شوند که علاوه بر دارا بودن شاخ و برگ زیبا، رشد کندی داشته باشند. همچنین توانایی تحمل رطوبت زیاد هوا و خاک، و نور کم را هم داشته باشند. ما در تراریوم گیاهانی را می توانیم پرورش دهیم که به درجه رطوبت بالایی،نیاز دارند. که در غیر اینصورت در هوای خشک خانه این گیاهان از بین می روند.
تعدادی از گیاهانی که می توان از آنها در تهیه تراریوم استفاده کرد عبارتند از : کالاته آ، پیرومیا، سرخس، فیتونیا، پتوس، کاماادورا، سارانتا، کراسولا یا گیاهانی مثل بنفشه، توت فرنگی وحشی و …
کاکتوس، گیاهان گلدار گرمسیری یا یک ترکیب از گیاهان رنگارنگ برای استفاده در تراریوم مناسب هستند. گیاهان به رشد پیوسته و آرام نیاز دارند، همچنین باید توانایی همزیستی با گیاهان همراهشان را در شرایط یکسان داشته باشند. هرگز از ترکیبی از گیاهان که نیازهای رشد مختلفی دارند استفاده نکنید. گیاهانی را انتخاب کنید که از لحاظ واریته، اندازه، بافت و رنگ احتیاجاتشان مشابه یکدیگر باشد.
بهتر است گیاهانی مورد استفاده قرار بگیرند که از لحاظ اندازه مناسب برای ظرف انتخاب شده باشند. گیاهانی که دارای رشد کم هستند به دستکاری و نگهداری کمی نیاز دارند. اگر شما می خواهید که توجه بیشتری به آنها داشته باشید می توانید گیاهانی که رشد بیشتری دارند را آزمایش کنید. آنها به تربیت بیشتر و مداوم نیاز دارند اما شما می توانید تنوع بیشتری در تراریوم خود داشته باشید.
اگر ظرف تراریوم طوری است که تمام سطوح شفاف بوده و دارای دید است باید گیاهان بزرگتر را نزدیک به مرکز کاشت. اما اگر فقط ۲ یا ۳ سطح آن دیده می شود، گیاهان بلند تر باید در قسمت دیواره پشتی جای داده شوند .
ترتیب گیاهان را بوسیله حرکت آنها در داخل ظرف (اگر دهانه ظرف بزرگ باشد) یا محل بازی که اندازه آن مشابه تراریوم باشد تعین کرد .
گیاهان نباید خیلی نزدیک هم کاشته شوند، بلکه باید فضای کافی برای هر کدام از آنها در نظر گرفته شود.گیاه باید طوری مستقر شود که پایه گیاه همسطح سطح بالای خاک باشد . اجازه ندهید که پایه گیاه بالاتر از سطح خاک قرار گیرد.
گیاهان گرمسیری و جنگلی در تراریوم بسته ویا دریچه دارمورد استفاده قرار بگیرد. گیاهان آبدار و شاداب در ظرفهای باز مورد استفاده قرار بگیرد .
بسیار مهم است که گیاهان فاقد حشره یا بیماری باشند .هر برگ آسیب دیده یا زرد یا هر برگی که نشان از آسیب حشره یا بیماری دارد را فوراً جا به جا کنید.اگر بیماری برای شما دارای اهمیت است گیاهان را در یک بسته پلاستیکی برای دو هفته قبل از کاشت در تراریوم قرار دهید، اگر بیماری وجود داشته باشد روی شاخ و برگ و ساقه نمایان می شود. سریعا گیاه را در ظرف بکارید، تا ریشه های بدون حفاظ خشک نشوند .
وقتی در یک ظرف با دهانه عریض کشت می کنید از قاشق برای در آوردن خاک استفاده کنید. اگر از ظرفی با دهانه باریک استفاده می کنید باید روشی برای قرار دادن گیاه در تراریوم ایجاد کنید. برای وارد کردن نباتاتی که ریشه آنها بزرگ است آنها را داخل کاغذ یا پارچه پیچانده و فرم می دهند . از یک انبر بلند و باریک یا چوبی که انتهای آن سیم حلقوی بسته شده است استفاده کنید. با این چوب چاله را قبل از کاشت حفر کنید و بعد از کاشت چاله را پر کنید و اطراف آن را به آرامی فشار دهید . ک چوب بلند که انتهای آن یک چوب پنبه قرار دارد وسیله مناسبی برای محکم کردن خاک اطراف گیاه است .
بر خلاف باغ لازم نیست که ریشه ها را شل و نرم کنید. در تراریوم نمی خواهیم که گیاهان رشد سریع داشته باشند و باقی ماندن ریشه ها به صورت گلوله ای متراکم باعث می شود که رشد گیاهان آهسته باشد .
مرحله ششم :
بعد از کاشت گیاهان، می توان تراریوم را با استفاده از تخته سنگ، چوب شکسته، خزه و چیزهای دیگر تزئین کنیم. با این عمل یک دنیای کوچک زندگی گیاهی ترسیم می شود.
مرحله هفتم :
ظرف را با در پوش یا سینی شیشه ای بپوشانید. در این مرحله ارتباط با محیط قطع می شود و جنگل بارانی مینیاتوری ایجاد می شود .
مرحله هشتم :
هر گیاهی را که شروع به پوسیدگی می کند جابجا کنید . پوسیدگی معمولاً در اثر رطوبت زیاد بوجود می آید. اگر این اتفاق در تراریوم بسته بیفتد در پوش را حرکت دهید تا ظرف خشک شود. تراریوم بسته را در هفته اول بعد ازکاشت در نظر بگیرید. در این زمان غالباً بیماریها شروع می گردد. هر برگی که می میرد یا گیاهی که شروع به پوسیدگی می کند باید سریع از بین برود قبل از اینکه مشکل به سایر گیاهان نیز سرایت کند. در بیشتر حالات، بعد از چند هفته تراریوم استقرار پیدا می کند و خطر بیماری ها کاهش پیدا می کند .
نظارت خود را برای برگهایی که می افتد و یا هر قسمتی از گیاه که دچار پوسیدگی می شود ادامه دهید.
توصیههای مهم برای نگهداری از کشت درون شیشه ای :
کود :
عدم موفقیت بسیاری از تراریوم ها در نتیجه کود بیش از اندازه می باشد . کمتر از یک سال بعد از کاشت برنامه ای برای کود دادن نداشته باشید .اگر گیاهان به زردی گراییده شوند و با قدرت رشدشان بدون هیچ دلیل مشخصی کم شود، کود سبکی که به صورت محلول با آب است به نسبت ۴/۱ گیاهان خانگی داده شود .
آبیاری :
پس از کاشت، گیاهان را با اسپری آبیاری کرده، که در این صورت برگهای آنها نیز تمیز می شوند. آبیاری شدید باعث از بین رفتن گیاهان می شود. هیچگاه آب را به طور مستقیم روی تراریوم نریزید، زیرا محلی برای زهکشی که آب از آن خارج شود وجود ندارد. آب به مقداری اضافه کنید که فقط خاک مرطوب شود. هیچگاه آب جمع شده در زیر لایه سنگریزه نداشته باشید. زیرا آب باعث خواهد شد که ریشه گیاه دچار پوسیدگی شود. وقتی که کناره های ظرف خشک هستند و هیچ رطوبتی در کناره ها آشکار نیست، مقدار کمی آب اضافه کنید .
اگر در اثر آبیاری زیاد فضای داخل ظرف مه آلود شود ،در ظرف را بر می داریم تا آب اضافی تبخیر شود، سپس در ظرف را می گذاریم .
وقتی که گیاهان برای اولین بار در تراریوم کاشته می شوند، تراریوم شروع به ایجاد آب و هوای مناسب گیاه می کند. گیاهان رطوبت را از برگهایشان از دست می دهند که روی شیشه متمرکز می شود و دوباره به خاک بر می گردد. این چرخه باعث می شود که تراریوم برای مدتها احتیاج به آبیاری نداشته باشد. در تراریوم های بسته فاصله آبیاری می تواند ۱ ماه یا بیشتر باشد. در بیشترین حالت، به آبیاری در هر دو هفته یک بار نیاز دارید، که این به شرایط بستگی دارد .
نور :
تراریوم را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار ندهید. اجازه تابش مستقیم باعث افزایش درجه حرارت داخل تراریوم می شود و باعث سوختگی گیاه خواهد شد .
تراریوم را در جایی قرار دهید که نور غیر مستقیم کافی داشته باشد. پشت پنجره های شمالی بهترین مکان خواهد بود بیشتر گیاهان که برای تراریوم مناسب هستند به نور بیش از اندازه نیاز ندارند، اما مقدار نور باید خوب باشد اگر تراریوم در محلی قرار دارد که نور در آنجا پایین است، نور مصنوعی اضافه کنید. یک لامپ w 100 در داخل تراریوم و یا لامپ فلوراسنت بالای تراریوم می تواند مفید باشد. در جایی که نور بیرونی ضعیف است، نور مصنوعی را ۱۶ تا ۱۸ ساعت در روز داشته باشید.
برای اینکه گیاهان بر اثر نور به یک سمت خم نشوند باید جای ظرف را هر چند وقت یک بار تغییرداد و جهت آن را نسبت به نور عوض کرد.
لابه بندی قسمت های زیرین تراریوم را به ترتیب زیر انجام دهید اگر مطلب بالا را متوجه نمیشوید
لایه اول(لایه زیرین):
سنگریزه که میتونید ابتکارو سلیقه به خرج بدین چون ظرفمون شیشه ایه وسنگاتون دیده میشه.میتونید از سنگای شیشه ای که تو بازار با رنگای متنوع موجوده استفاده کنید.یا حتی سنگای طبیعی که از بیرون جمع میکنید.
توجه کنید خیلی درشت نباشن که نصف شیشتونو بگیرن.در حدود ۳سانت از ارتفاع شیشه کافیه.
البته لزومی نداره کاملا مسطح ته شیشه قراربگیره.میتونید هرشکلی که خواستید بهش بدید تا از بیرون خوشگل دیده بشه.این لایه در واقع زهکش گلدانمونه.یعنی آبای اضافی از لایه های بالایی براحتی از این لایه عبور میکنه و نمی زاره ریشه بخاطر آب زیاد خفه بشه.
لایه دوم:
یه لایه توری.از هر تور بی مصرف توی خونه یا از پارچه نازک میتونید استفاده کنید این لایه رو به اندازه ببرید تا از شیشه دیده نشه تاکارتون تمیزدیده شه.اینم واسه جلوگیری از آبشویی خاکه.
لایه سوم:
اگه اهل پیک نیک باشید حتما زغال تو بساطتون هست.روی تور یه لایه نازک زغال میریزیم.زغالو خرد کنید تقریبا اندازه نخود.
لایه چهارم:
مهمترین لایه است یعنی خاک.که متشکله از ۱ قسمت ماسه ساختمان+۱قسمت خاکبرگ+۲قسمت خاک باغچه.خاکبرگ آماده تو گلفروشی ها هست که زیادم گرون نیست(بسته ای ۵۰۰ تومن)یه بسته کافیه زیادم هست.واسه درست کردن این ترکیب از یه پیمانه استفاده کنید واین نسبتارو رعایت کنید.حالاکه آمادش کردید باید استریلش کنیدآخه ممکنه خاکتون دارای بذور علفهای هرز یا تخم حشرات و سایر موجودات مزاحم باشه بنابراین خاکتونو روی روزنامه پهن شده روی سینی فر پخش کنید و بذارید توی فر.۳۰ دقیقه در دمای ۱۸۰ درجه فارنهایت.
خاک را تا ارتفاعی بریزید که پایین تر از نصف گلدان باشه.حالا گیاهتون که قبلا ریشه دارش کردید توش بکارید.
نرم افزار: garden planner
تراز: مبتدی
محدودیت: ورودی نقشه
گرافیک: متوسط
کاربرد: ارائه سریع و شماتیک طرح اولیه
نخستین پارک بازی کودکان، الهام گرفته از بازی پرطرفدار “انگری بردز”( Angry Birds) در فنلاند، بازگشایی شد.
در سپتامبر سال گذشته نیز در چین، پارک مشابهی افتتاح شد که مجوز قانونی برای تاسیس آن نداشت.
شخصیتهای “Angry Birds” در کشور فنلاند طراحی و متولد شدهاند و مسئولین این کشور برای ترغیب طرفداران بازی، این پارک را طراحی کردهاند.
گفته شده که در این پارک عروسکهای پرندگان این بازی در رنگها و شکلهای مختلف به نمایش درآمده است و هالیوود نیز قصد دارد در آیندهای یک فیلم را بر اساس این بازی پرطرفدار بسازد.
.: Weblog Themes By Pichak :.